Sevgili HAYVANSEVERLER, bulunduğunuz yerde ve ilinizdeki BELEDİYELER, İL ÖZEL İDARE ve Birliklerin uygulamalarını ÖĞRENİN, bakımevi olmayan ve hayvanların toplanmasını hizmet alımı şeklinde ihale eden yerel yönetimleri EKTEKİ DİLEKÇE ile VALİLİKLERE şikayet edip, SORUŞTURMA talep edin...Takip edin... Çünkü bu durum , yasayı açıkça çiğnemekle beraber bu işin yetkisiz ve alakasız kişilere ihale edilmesi hayvanların bir çoğunun toplarken ÖLDÜRÜLECEĞİ ve aynı zamanda acımasız ve zalimce muameleyle hayvanlara karşı SUÇ İŞLENMESİNE ortam hazırlamak demektir. Buna izin veren yetkililer hakkında da savcılıklara suç duyurusu yapın.. Yazıdaki yasal dayanakları dikkatlice okuyun..
Valilikler haricinde bu yazıyı ilgili yerel yönetim adına da uyarlayarak, işlemin derhal sonlandırılması gerektiği hususunda UYARI niteliğinde onlara da yollayın, ve iletişime geçerek yasal dayanakları anlatın.
Nihal Kasa/ HayFed Bşk.
===============================
Konu: Yerel Yönetim tarafından sokak hayvanlarının haşere gibi görülüp, toplatılmalarının ‘’ilaçlama ve vektörel zararlılarla mücadele’’ için hizmet veren özel firmalara ihale edilmesine yönelik ŞİKAYET ve SORUŞTURMA TALEBİDİR.
VALİLİK MAKAMINA
Tarafımıza ulaşan bilgiler doğrultusunda; .............................................. Belediyesi / İl Özel İdaresi / Birliği tarafından sahipsiz hayvanların haşere gibi görülüp, toplatılmalarına ilişkin ‘’ilaçlama ve vektörel zararlılarla mücadele’’ için hizmet veren özel firmalarla ihale yoluyla hizmet alımı yapılacağı öğrenilmiştir. Bu durum, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği'nin 15. maddesi (a, b, c, ç, d bentlerini) açıkça çiğneyip, hayvanlara karşı suç işlenmesine ortam hazırlayıp adli cezai yaptırım gerektirir.
Yönetmelik MADDE 15 hükümlerinde açık biçimde, sahipsiz hayvanların yerel yönetim tarafından oluşturulan, sorumlu veteriner hekim tarafından dönemsel eğitime tabii tutulan ehil ve sorumlu Veteriner Hekim denetimde toplanabileceği, bakımevine nakli sırasında hiçbir zarar görmemesi için gerekli önlemlerin alınması ve gönüllü kuruluşlarla iş birliği yapılması hükme bağlanmıştır. Bu hükümlere rağmen, bu hizmetlerin, ilaçlama ve vektörel zararlılarla mücadele için hizmet veren özel firmalara ihale edilmesi, bu kanun maddelerinin çiğnenmesi demek olmakla birlikte hayvanlara acımasız ve zalimce muamele SUÇTUR!
Kanunun 28/A 14 – m) bendi hükmü gereği hapisle cezalandırılır.
Bakımevi bulunmayan yerel yönetimlerin hayvan toplaması ise doğrudan yasa ihlalidir.
5199 sayılı Kanun’un Geçici Madde 4 gereği, nüfusu 25.000’i aşan tüm belediyeler 31.12.2028’e kadar hayvan bakımevleri kurmakla yükümlüdür.
Yerel Yönetimler BAKIMEVİ KURMADAN, hayvanları toplama ALANI OLUŞTURAMAZ.
Çünkü; Yönetmelik Md. 4 ve Md. 18 uyarınca, ‘‘DOĞAL YAŞAM ALANLARI’ ancak, ÇALIŞMA İZNİ BULUNAN hayvan BAKIMEVİNE tabi olmak ŞARTIYLA ve REHABİLİTASYON işlemleri tamamlanmış hayvanlar için kurulabilir.
Bu bağlamda,
1-) Söz konusu ihale sürecinin derhal durdurulması ve sorumlular hakkında soruşturma açılması,
2-) Bu kanun ve yönetmelik hükümleri çerçevesinde ilgili yerel yönetimin uygulamalarının ne şekilde olduğu konusunda bilgi verilmesini talep ediyoruz.
Müracaatımıza yönelik yapılan işlemlere ilişkin 4982 sayılı yasa gereği bilgi verilmesini emir ve müsaadelerinize saygılarımızla arz ederiz.
İSİM:
==================================
YASAL DAYANAKLAR:
EK..1. . 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu Uygulama Yönetmeliği:
MADDE 15- (1) Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanlar aşağıdaki esaslara göre toplatılır:
a) Yerel yönetimlerde sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların toplatılması için ihtiyacı karşılayacak bir toplama ekibi kurulur.
b) Yerel yönetimler tarafından, hayvan toplama ekiplerinin kurulması, bu kişilerin ehil kişilerden oluşması ve dönemsel olarak sorumlu veteriner hekimce eğitime tabi tutulmaları sağlanır.
c) Eziyet edilmeden toplanılacak veya toplattırılacak sahipsiz hayvanlar, hayvan bakımevlerine nakledilir. Toplanan hayvanların nakil esnasında herhangi bir zarar görmemesi için gerekli önlemler alınır.
ç) Yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlar ile işbirliği yaparak bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak sahipsiz hayvanları toplayabilir.
d) Sahipsiz hayvanlara yönelik yakalama işlemleri, kafes, ağ veya yakalama sopasıyla yapılabilir. Uyuşturucu tüfek veya üfleme aparatı uygulamaları ile yakalama veteriner hekim koordinasyonu altında yapılır.
EK..2.. 5199 Sy. KanunAdli Cezalar28/A : 14 üncü maddenin birinci fıkrasının (m) bendinde düzenlenen yasağa aykırı davranmak suretiyle bir ev hayvanına veya evcil hayvana işkence eden veya acımasız ve zalimce muamelede bulunan kişi altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Maddede düzenlenen suçların birden fazla hayvana karşı aynı anda işlenmesi durumunda verilecek ceza yarı oranında artırılır.
Maddede düzenlenen suçların veteriner hekim, veteriner sağlık teknisyeni, hayvan koruma gönüllüsü, hayvan koruma derneği üyeleri, hayvan koruma vakfı üyeleri veya hayvanlara bakmak yahut onları korumakla görevlendirilen kişiler tarafından işlenmesi durumunda verilecek ceza yarı oranında artırılır.
EK..3. 5199 Sy Kanun Md- 14 Hayvanları Koruma Kanunu
Madde - 14 “GEÇİCİ Md 4- Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu yirmi beş bini aşan belediyeler 31/12/2028 tarihine kadar ek 1 inci maddenin birinci fıkrasında belirtilen hayvan bakımevlerini kurmakla ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirmekle yükümlüdür.''
EK...4..Yönetmelik ‘’Md- 4 (1) Bu Yönetmelikte yer alan; g) DOĞAL YAŞAM ALANI: bakımevine getirilen hayvanların rehabilitasyon işlemlerinin tamamlanmasının ardından .... barındırıldığı yerel yönetimlerce kurulan tesis
MADDE 18- c) Doğal yaşam alanları çalışma izni bulunan hayvan bakımevine tabi olmak ŞARTIYLA ....kurulabilir.’’