https://evosangels.com/bakirkoy-belediyesinde-sokak-hayvanlari-sorunu/
Belediye baskan yardımcısı Sn. Nurcan Alan, Meclis üyesi Hayvan Hakları Komisyon üyesi Sn. Av. Selen Kocaoglu, Saglık İşleri Müdürü Sn. Mustafa Mısırlıoğlu'nun da bulunduğu bu toplantıda, Bakımevinin fiziki koşul ve Veterinerlik Uygulamalarına yönelik sorun, çözüm ve taleplerimizi görüştük. Yerel gönüllüler ile birlikte hazırladığımız raporumuzu sunduk.... Aynı zamanda başarılı bir bilim kadını, bir tıp doktoru olan başkan Ayşegül Ovalıoğlu, bizlerin hayvanlar için olan taleplerini önemle dinledi. Haklı taleplerimiz konusunda bizlerle hem fikir oldu. En kısa zamanda bir ÇALIŞTAY yapılacağı sözünü verdi.
Ardından meclis üyesi Sn. Av. Selen Kocaoğlu ve Sağlık İşl. Md. Sn. Mustafa Mısırlıoğlu ile hep birlikte bakımevine gittik.. Bakırköy'de hiç bir hayvanın yaşam hakkının ihlal edilmeden, sahipsiz hayvanlara yönelik sorunların çözüm bulacağına inanıyoruz.. Sn Dr. Ayşegül Ovalıoğlu analitik ve çözüm odaklı yaklaşımınız bizlere umut verdi. .Nihal Kasa/Hayfed Bşk.
========================
BAKIRKÖY BELEDİYESİ BAKIMEVİ FİZİKİ KOŞULLARI ve VETERİNERLİK HİZMETLERİNE yönelik ACİL YAPILMASI GEREKENLER.. ANA TALEPLERİMİZ:
1- Bakırköy Belediye bakımevi kırık dökük heryer enfeksiyon, mikrop ve hastalık odağı halindedir.
2. Kedilerin tutulduğu tedavi üniteleri ve köpeklerin bulunduğu bölmeler ve tüm bölümler bakımsız, kirli, paslı, eskilikten çürümeye yüz tutmuştur.
3. 10 yıldan fazla süredir belediye başkanlığınca yeterli imkan verilmemesinden dolayı bakımevinde başta KISIRLAŞTIRMA ve TEDAVİLER için etkin bir şekilde kullanılmıyor.
4. Acilen tadilatlar yapılmalı, hayvanların bulundukları bölümler komple revize edilmeli.. Tedavi öncesi ve sonrası bölümlerin fiziki koşulları bilime tıbba ve hayvanların etolojik ihtiyaçlarına ve etik koşullara uygun hale getirilmelidir.
5. MEVCUT DURUMDA bu koşullarda Kısırlaştırma ve tedavi hizmeti sağlanamadığı gibi 7/24 saat Veteriner Hekim ve ekip bulundurularak hizmet vermesi gereken bakımevi sadece mesai saatleri içinde açık tutuluyor. 300 hayvan kapasiteli Bakırköy Beledye bakımevinde, norm kadro olarak 7/24 saat CT PZR da çalışmak koşulu ile 12 veteriner hekim, 12 veteriner teknikeri, 22 bakıcı olmalı..
6. 7/24 Veteriner Hekim ve ekip bulundurularak, teşhis ve tanı için gerekli teçhizat ve ekipmanlar sağlanarak hizmet verilmeli, KISIRLAŞTIRMA başta olmak üzere TEDAVİLERİ en iyi koşullarda kendisi yapmalıdır. İbb Bakımevlerine SADECE kanser gibi, kırıklı vb Bakırköy Belediye bakımevinde sağlanamayan tedavi ve operasyonlar için hayvanlar sevk edilmelidir. Bu hayvanlar da hiçbir suretle BEKLETİLMEDEN ‘’hayvan AMBULANSI’’ ile hemen tedaviye ulaştırılmalıdır..
7. İlçede merkezi bir parkın içinde prefabrik olarak ‘’KEDİ KISIRLAŞTIRMA ve TEDAVİ ÜNİTESİ’’ kurulmalıdır. Böylelikle , gönüllülerin kolayca ulaşabileceği merkezi bir noktaya KEDİ KISIRLAŞTIRMA ve TEDAVİ ÜNİTESİ kurulması ile kedi popülasyonu da hızla kontrol alınacaktır.
8. Bakımevinde, STK’lar, gönüllüler ve ziyaretçilere yasaklar olmamalı, tüm hizmetler ve sahiplendirmelerde YEREL GÖNÜLLÜLER ve STK lar ile iletişim içinde ŞEFFAF biçimde olmalıdır.
BAKIRKÖY BELEDİYE BAŞKANI SN. AYŞEGÜL OVALIOĞLU'NA SUNDUĞUMUZ RAPOR.
Bakırköy Belediye Başkanlığı ve İlgili Kurumlara,
Bakırköy Belediyesi’nin ölümcül koşullardaki bakımevinde kısırlaştırma, tedavi yok. Acil yaralı hayvanlar dahi saatlerce acı içinde çırpınarak ve çoğu can vererek İBB Bakımevlerine yollanıyor. İbb’nin sınırlı kontenjanı ile kısırlaştırma yok denecek kadar az sayıda yapılıyor. Bakırköy’de çoğalan kedi ve köpekler sokaklarda aç sefil, hastalıklarla yaşam savaşı verirken çoğalan hayvanlardan dolayı vatandaş da muzdariptir. Belediyenin sahipsiz hayvanlara yönelik uygulamaları ve bakımevinin koşullarına ilişkin sorun ve taleplerimiz bilginize sunulmuştur.
Nihal Kasa/HayFed- Hayvan Haklarını Koruma Federasyonu Bşk.
Bahak- Bakırköy HayFed
Bakırköy Belediyesi Sahipsiz Hayvanlara yönelik Veterinerlik Hizmetleri ve Bakımevi Fiziki Koşullarına ilişkin Sorun Çözüm RAPORU
1- MEVCUT DURUM: Bakımevi kırık dökük heryer enfeksiyon, mikrop ve hastalık odağı halinde, hasta hayvanlar arka bölümlerde pislik hastalık içinde ölümü bekliyor, öndeki bölümler ise gelenler için göstermelik temiz tutuluyor. Kedilerin tutulduğu tedavi üniteleri ve köpeklerin bulunduğu bölmeler ve tüm bölümler bakımsız, kirli, paslı, eskilikten çürümeye yüz tutmuştur. Bu ölümcül koşullardaki bakımevi, 10 yıldan fazla süredir belediye başkanlığınca yeterli imkan verilmemesinden dolayı başta KISIRLAŞTIRMA ve TEDAVİLER için etkin bir şekilde kullanılmıyor. Belediyenin görev ihmaliyle hayvanlar acı içinde can veriyor.
TALEP: Acilen barınakta tadilatlar yapılmalı, tedavi öncesi ve sonrası bölümlerin fiziki koşulları bilime tıbba ve hayvanların etolojik ihtiyaçlarına ve etik koşullara uygun hale getirilmelidir. “KÜÇÜK OPERASYONLAR, TEDAVİLER ve KISIRLAŞTIRMA yapılacak, ekipman ve teknik olarak gelişmiş tam teçhizatlı , AMELİYAT SONRASI ve TEDAVİ SÜRECİ bölümü” yapılıp, oraya yeterli sayıda yeni POSTOP çelik kafeslerinden konmalıdır. Kediler için enfeksiyonlu hasta odası, operasyon sonrası bakım odası mutlaka birbirinden ayrılmalıdır. Kediler kolay enfekte olduğundan bu odaların özel havalandırma sistemi olmalıdır. Bakımevi komple fiziksel olarak yeniden düzenlemeli ve eksikler giderilmelidir.( Fiziki koşullara ilişkin ayrıca bilgi raporları sunulacaktır)
2- MEVCUT DURUM: Kısırlaştırma ve tedavi hizmeti sağlanamadığı gibi 7/24 saat Veteriner Hekim ve ekip bulundurularak hizmet vermesi gereken bakımevi sadece mesai saatleri içinde açık tutuluyor. Uzun zamandır, bir tanesi doğum izninde olan diğeri sadece idari işlemler için günün belirli saatinde bakımevine uğrayan, kısırlaştırma- tedavi yapmayan 2 Veteriner Hekim vardı. Yakın zaman önce 2 yeni Veteriner Hekim işe başlamış olsa da bu sayı yeterli değildir. Mevcut durumda 2 tekniker, 8 bakıcı bulunan bakımevinde bakıcı ve tekniker sayısı da yetersizdir. Bu koşullarda, İBB den gelen ameliyatlı ve hasta hayvanların burada sürdürülmesi gereken bakım ve tedavileri yapılamamakta, hayvanlar pislik içinde ölümcül koşullara mahkum edilmektedir. Teşhis ve tedaviler için tahlil, röntgen vb hiçbir ekipman bulunmadığından tedaviler de varsayımsal tespitlere göre yapılmaktadır.
TALEP: 300 hayvan kapasiteli bakımevinde, norm kadro olarak 7/24 saat CT PZR da çalışmak koşulu ile 12 veteriner hekim, 12 veteriner teknikeri, 22 bakıcı olması gereklidir.
3- MEVCUT DURUM: Kısırlaştırma, tedaviler için ve ACİL müdahale gereken trafik kazalı, yaralı hayvanlar dahi saatlerce acı ve ıstırap içinde kıvrandırılarak kilometrelerce uzaklıktaki İBB Bakımevlerine yollanıyor, çoğu da acil tedavi sağlanamadığından acılar içinde can veriyor. İBB’nin ilçeler için ayrılmış sınırlı sayıda kontenjanı ile kısırlaştırma yok denecek kadar az sayıda yapılmaktadır. Örneğin, 2023 yılında SADECE 67 köpek-1131 kedi kısırlaştırılmıştır. Oysa, Bakırköy Belediyesi kendi ekibiyle kendi Bakımevinde kısırlaştırma yapmış olsaydı, yılda asgari 4800 köpek, 4800 kedi kısırlaştırır ve şimdiye üreme tamamen kontrol altına alınmış olurdu. Trafik kazalı, KIRIKLI vb acil tedavi ve operasyon gereken veya hasta hayvanlar, İBB nin Bakırköy için verdiği gün olan Salı gününe kadar bakımevinde eziyet içinde bir hafta bekletiliyor. Örneğin, Perşembe günü trafik kazası geçirip, beli kırılmış bir hayvan Salı ibb bakımevine yollanıyor. Oysa, yasa gereği ve İçişleri Bakanlığı 11172 Sy Genelge talimatları gereği tüm belediye bakımevlerinde 7/24 Veteriner Hekim ve ekip bulundurularak TEDAVİ sağlanması yasal mecburiyettir. Öte yanda, İBB bakımevlerinde kısırlaştırılan, ameliyatlı hayvanlar, ameliyat yaraları iyileşene kadar TEDAVİNİN devamının sağlanması için belediye bakımevine geri yollanmaktadır. Bu durumda, bakımevinde mesai sonrası Veteriner Hekim ve ekip, ekipman bulunmadığından, ameliyatlı, kanamalı, serumlu hayvanlar da mesai sonrası bakım ve tedavileri yapılmadığından kaderine terk edilmektedir. Ayrıca, yaralı ve hasta hayvanlar için AMBULANS dahi bulunmamaktadır.
TALEP: Bakırköy Belediyesi Bakımevinde 7/24 Veteriner Hekim ve ekip bulundurularak, teşhis ve tanı için gerekli teçhizat ve ekipmanlar sağlanarak hizmet verilmeli, KISIRLAŞTIRMA başta olmak üzere TEDAVİLERİ en iyi koşullarda kendisi yapmalıdır. İBB ye muhtaç olmamalıdır, İBB ile olan protokolün çerçevesi değiştirilmelidir. İbb Bakımevlerine sadece bakımevinde sağlanamayan kanser gibi, kırıklı gibi operasyonlar için hayvanlar hiçbir suretle BEKLETİLMEDEN ‘’hayvan AMBULANSI’’ ile hemen sevk edilmelidir. Protokolün çerçevesi bu yönde değiştirilmelidir. Mevcut durumda, Bakırköy gibi bir belediyede HAYVAN AMBULANSI olmaması da utanç veridir. ACİLEN 2 AMBULANS alınmalıdır. Ambulansta mutlaka veteriner hekim veya teknisyen bulunmalıdır..
4- MEVCUT DURUM: Bakımevinde kedilerin durumu da içler acısı haldedir. Paslı, eskimiş, çürümeye yüz tutmuş kafeslere adeta ölüm istifi yapılan kediler enfeksiyon, açlık, bakımsızlık içinde yaşam savaşı veriyorlar. Veteriner hekim ve bakıcı sayısı yetersiz olduğundan buraya konan kedilerin büyük bir bölümü ölüyor, bu hayvanların bu koşullardaki sefil halleri gözükmesin diye KEDİLERİN olduğu bölüme daima ZİYARET YASAĞI konmaktadır. Ayrıca, bakımevine getirilen, yavrulu anne, annesiz yavru, engelli vb mağdur ama sağlıklı kediler de hasta, enfeksiyonlu olarak bir araya konmuş diğer kediler ile paslı, kırık dökük kafeslerde aynı ortama konarak, sahiplendirilinceye kadar bu ölümcül koşullara mahkum edilmektedir. Buraya sağlıklı giren kedilerin pek çoğu da, hastalıklar birbirine bulaştığından ÖLÜSÜ çıkmaktadır. Ayrıca, İBB Bakımevlerinde yapılan kısırlaştırma sayısı yetersiz olduğundan KEDİLER de kontrolsüz olarak çoğalmakta, bu artış hem şikayetlere sebep olmakta hem de bu hayvanlarla ilgilenen gönüllülerin tedavi-bakım-besleme ve kısırlaştırma gücünü zorlamaktadır. Sokağındaki 2 kediye mama veren bir gönüllü 1 yıla kalmadan 30-40 kedi ile baş başa kalmaktadır. Sayı artmaya devam etmektedir. Bunun yanında apartmanlarda sitelerde ve toplu yaşam alanlarında kontrolsüz artış olduğunda, insanlar arasında da sorunlar yaşanmasına sebep olmaktadır.
TALEP: Bakımevi haricinde, merkezi bir parkın içinde prefabrik olarak ‘’KEDİ KISIRLAŞTIRMA ve TEDAVİ ÜNİTESİ’’ kurulmalıdır. Çünkü, belediye ekiplerinin KEDİLERİ YAKALAMASI çok zordur. Bir kediyi sadece onu besleyen gönüllüsü yakalar. Gönüllülerin kolayca ulaşabileceği merkezi bir noktaya KEDİ KISIRLAŞTIRMA ve TEDAVİ ÜNİTESİ kurulması ile kedi popülasyonu da hızla kontrol alınacaktır. İkinci olarak bakımevi içinde, mağdur, engelli, yavru, yavrulu anne vb sokakta hayatını idame ettiremeyecek kedilerin geçici olarak veya sahiplendirilinceye kadar tutulabilecekleri, etolojik ihtiyaçlarına uygun düzeneklerde, ısıtmalı, açık, kapalı, bahçeli alanı olan KEDİ SIĞINMA EVİ (YERLEŞKESİ) yapılmalıdır. Ayrıca sokaklar ve parklara da kedi sığınma evleri konmalıdır.
5- MEVCUT DURUM: Bakımevinde, özellikle hayvanların durumunu takip eden soran gönüllülere sürekli yasaklar var. Gönüllülere müdahale için polis çağrılıyor.
TALEP: Bakımevinde, STK’lar, gönüllüler ve ziyaretçilere yasaklar olmamalı, tüm hizmetler ve sahiplendirmelerde YEREL GÖNÜLLÜLER ve STK lar ile iletişim içinde ŞEFFAF biçimde olmalıdır.
6. MEVCUT DURUM: Hayvanlara yemediği, çöp küspe mama verilmektedir.
TALEP: Mamaların İHALE ŞARTNAMESİNE sadece tahlil değil, “hayvanlar mamayı yemedikleri taktirde İADE şartı” konulmalıdır. İhaleye aracı kurumların girmemesi için, belediye için ayrı mama üretilmeden, piyasada satılan mamalardan belediyeye teklif verilmesi şartı ile ancak “kendi fabrikası olup veya kendi markası ile mama üreten ve piyasaya kendi markası ile mama veren firmaların” girebileceği koşulu ihale şartnamesine konmalıdır. Kuru mamaya ek olarak yaş mama alımı yapılmalı. Ayrıca, gıda işi yapan işletmelerin tüketim fazlası, hayvan beslemeye elverişli gıdalar toplanmalı, bu gıdalar mutlaka çöplerinden ayrıştırılarak hergün belediye tarafından toplanıp, aynı gün tüketilmek üzere verilmelidir. Bu mama ve gıdalar ile gönüllüler işbirliğinde sokaklardaki hayvanlara da besleme yapılmalıdır.