07 Feb
Erzincan Valiliği'nde tüm gün boyunca görüşmelerimiz devam etti.  Hayvanların canlı canlı gömüldüğü kaçak ruhsatsız barınağın kapatılmasını talep ettik.Ayrıca ''Erzincan ilçe, belde ve köylerdeki sahipsiz hayvanlara yönelik mevcut durum ve ÇÖZÜM RAPORU' sunduk.

Erzincan Valiliği'nde tüm gün boyunca görüşmelerimiz devam etti.  Hayvanların canlı canlı gömüldüğü kaçak ruhsatsız barınağın kapatılmasını talep ettik.Ayrıca ''Erzincan ilçe, belde ve köylerdeki sahipsiz hayvanlara yönelik mevcut durum ve ÇÖZÜM RAPORU' sunduk. Günün sonunda kaçak barınak Valilik emri ile KAPATILDI. Bu rapor haricinde ayrıca ikinci bir raporla ''Doğal Yaşam Alanı ÜNİTELERİ Fiziki Koşulları Bilgi ve Görsel Örnekleri'' ve üçüncü bir raporda '' Türkiye Sahipsiz Hayvanlara yönelik Tarihsel Süreçte SORUN ÇÖZÜM RAPORU'' olmak üzere Sayın Valilik Makamına toplamda 3 ayrı başlıkta 22 sayfa rapor sunduk..
Erzincan'daki yerel dernek ve gönüllüler ile birlikte hareket edilerek, Erzincan Valilik Makamına sunulan bu raporların uygulamaya konmasında bilgi, yönlendirme desteği sunmaya devam ederek sürecin takipçisi olacağız..

Ayrıca bugün buraya bizler haricinde yurdun dört bir yanından yüreği hayvanlar için atan STK lar, gönüllüler , baro temsilcileri geldi. Hukukçular, yaşanan vahşetin adli boyutunu çok sıkı biçimde takip ettiler.. Belediye önünde de basın açıklaması ve protestolar yapıldı. 

Erzincan Valiliğine sunduğumuz, ''Erzincan ilçe, belde ve köylerdeki sahipsiz hayvanlara yönelik mevcut durum ve ÇÖZÜM RAPORUNU'' ekte kamuoyu bilgisine yayınlıyoruz... Bu raporun uygulamaya konmasını Valilik ve oradaki dernek ve gönüllülerle birlikte iletişimi sürdürerek takipçisi olacağız.....


ERZİNCAN İLÇE, BELDE ve KÖYLERDEKİ SAHİPSİZ HAYVANLARA YÖNELİK MEVCUT DURUM ve ÇÖZÜM RAPORU

5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği ile İçişleri Bakanlığı 11172, 12867,  E.13498, 7486 Sayılı Genelgeler çerçevesinde hazırlanan bu rapor, Erzincan'daki sahipsiz hayvanlara yönelik acil çözüm önerilerini kapsamakta olup sayın Valilik Makamı bilgilerine arz olunur. 

Erzincan’da mevcut duruma göre raporda yer alan önerilerden bazıları "Hemen Uygulanması Gereken Önlemler", bazıları da "Uzun Vadeli Stratejiler" olarak belirtilmiştir. 

Nihal Kasa/ Hayfed – Hayvan Haklarını Koruma Federasyonu Bşk. 


MEVCUT DURUM:Erzincan’da kısırlaştırma yapmayan belediyelerin görev ihmali ile kedi ve köpekler kendi iradeleri dışında hızla üreyip çoğalmaktadır. Hayvanlar aç susuz yaşam savaşı verirken, çoğalan hayvanlardan dolayı vatandaş da muzdariptir. 

ERZİNCAN BELEDİYESİ: Erzincan Belediyesi, şehir merkezine yakın bir konumda bulunan ve yaklaşık 10 yıl boyunca STK’lar ile gönüllülerin iş birliği içinde kısırlaştırma ve tedavi hizmeti verilen resmi bakımevini birkaç yıl önce yıkmıştır. Bunun yerine çöplükte, yasalara aykırı, tıbbi ve etik kurallara uymayan ölümcül koşullarda ruhsatsız ve kaçak bir yer oluşturulmuştur. 

· STK’ların, gönüllülerin ve vatandaşların bu alana girişleri yasaklanmış, 

· Kısırlaştırma ve tedavi hizmetleri tamamen durdurulmuş, 

· Hayvanlar hızla yasa dışı şekilde toplanıp buraya kapatılmış ve toplanan kedi-köpeklerden bir daha haber alınamamıştır. 

Şuanda kamuoyuna yansıyan, hayvanların canlı canlı ölüm çukurlarına atıldığı vahşetin öncesinde, 2022 yılında da Erzincan Belediye görevlilerince torbalar doluş öldürülen hayvanları çöplüğe atılırken görüntülenmiştir. Bu süreçte çoğalan hayvanlardan dolayı vatandaşların da mağdur olduğu bir gerçekken, çözüm odaklı, insani ve yasal uygulamalar yerine, sistematik katliam yöntemleri tercih edilmiştir. 

Erzincan İLÇELERİ: Nüfusu 25 bin altı olan ilçelerde de kısırlaştırma yapmayan belediyelerin görev ihmali ile sahipsiz hayvanlar hızla üreyip, çoğalırken aç sefil yaşam savaşı vermektedir. Hayvanlar çoğalıp, vatandaş şikayet ettikçe, belediyeler tarafından toplanıp başka ilçe ve şehirlere, kırsallara atılmaktadırlar. Bir kısmı da öldürülmektedir. 

KÖYLER: Hayvancılığın önemli bir geçim kaynağı olduğu Erzincan’ın 524 köyünde, “tarım, hayvancılık, ziraatle uğraşan 100 bine yakın köylü vatandaşımızın evini, davarını, malını, ekinini korumak için 1000 lerce korumacı bekçi çoban köpeği var. Bu bekçi çoban korumacı köpekler üredikçe, bu hayvanların yavruları köylü vatandaşlarımızca başka köylere, ilçelere ve Erzincan merkeze atılmaktadır. Sahipsiz hayvan sayısının artmasının ANA KAYNAĞI Anadolu da 20 bine yakın köyle milyonlarca köylü vatandaşımızın malını, bağını, davarını koruyan bekçi çoban köpeklerinin doğan yavrularının BAŞKA YERLERE ATILMASI SORUNUDUR. Bugün bütün hayvanlar yok edilse bile, bu köylerden ve tarım ziraat hayvancılık ile uğraşanlardan gelen hayvanlar en kısa zamanda yine sokakları kırsalı dolduracaktır.. ''Uzun Vadeli Stratejiler'' ve ''Hemen Uygulanması Gereken Önlemler'' olarak iki aşamalı 

ÇÖZÜM:  

1.) Köylerdeki bekçi çoban köpekleri için Kısırlaştırma: "Uzun Vadeli Stratejiler" Köylerde bulunan yarı sahipli korumacı, bekçi çoban köpekleri için de kısırlaştırma sağlanmalıdır. Böylelikle bu hayvanlar için de üreme kontrol altına alınacak ve sahipsiz hayvanlara yönelik ana kaynak olan, başka ilçeye beldeye atma sorunu kalmayacaktır. 

2.) Ruhsatsız Kaçak Yerin Acilen Kapatılması: "Hemen Uygulanması Gereken Önlemler".Erzincan Belediyesi'nin yasa dışı ölüm kampı barınağı acilen kapatılmalı ve denetim yetkilisi kurumlar üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir. Hayvanların öldürülmesine kılıf olarak oluşturulmuş böyle yasa dışı biryerin varlığı başta DKMP İL Müdürlüğü olmak üzere denetim yetkilisi kurumlarımızın görev ihmalidir. Bu kurumlar hakkında da soruşturma açılmalıdır. DKMP ve Tarım Müdürlüğünce belediyenin bu yeri veya başka bir yeri tekrar kullanma ihtimaline yönelik sıklıkla denetim yapılmalıdır. Erzincan Belediyesi ve diğer tüm belediyelere, şehirde bakımevi bulunmadığından hiçbir hayvanın toplanmaması gerektiği yazılı olarak bildirilmelidir. Çünkü toplanan hayvanlar ya öldürülür veya başka ilçelere, kırsala atılır.Bunun  hem TCK ile suç sayıldığı hem de idari para cezasına tabii olduğu tüm belediyelere bildirilmelidir. 

3.) Valilik Hayvan Koruma Birliği Kurulması: "Uzun Vadeli Stratejiler"Erzincan merkez haricinde tüm belediyelerin nüfusu 25 bin altı olduğundan bu şehirde, VALİLİK koordinasyonunda Birlik kurulmuştur. Birlik bakımevi oluşturularak, tüm şehirde, Veteriner Hekimler Odası, STK ve gönüllüler işbirliğinde çalışılarak TEK MERKEZDEN yönetilen bir anlayış belirlenmelidir. 

4.) Belediyelerin hayvanları toplayıp başka yerlere atma ve sahipsiz hayvanlara yönelik müdahalelerinin önlenmesi: "Hemen Uygulanması Gereken Önlemler"

Hiçbir suretle belediye ekipleri hayvan toplamamalıdır. Çünkü, Erzincan ‘da hiçbir belediyenin resmi bakımevi veya resmi ÇALIŞMA İZNİ OLAN bir Bakımevine bağlı olmak sureti ile ‘’doğal yaşam alanı ‘’ bulunmamaktadır. İlaveten, Hayvanları Koruma Kanunu Uygulama Yönetmeliğinde yer alan, ‘’belediyeler hayvanların toplanması için ‘’ Veteriner Hekim tarafından düzenli ve dönemsel olarak eğitime tabii tutulan ehil ekipler oluşturmakla yükümlüdür.’’ Maddesi gereğince Birlik bakımevi kurulduğunda da stk işbirliğinde birlik özel ekipleri kurulmalıdır. Sahipsiz hayvanlara yönelik bakımevi olmayan, bu işe özel Veteriner hekimi dahi bulunmayan, uygulamaları bilmeyen belediyeler bu maddeyi ihlal ederek, zabıta, temizlik görevlerine hayvanları toplatıp, bu hayvanların pek çoğu da toplarken öldürülmesine bir kısmının başka ilçelere, köy ve kırsallara atılmasına mahal verilmemelidir.. Ayrıca, 5996 sayılı Kanun ile sadece Veteriner hekimlerce uygulanması hükme bağlanmış olan özel denetime tabii ‘’Psikotropik ve narkotik UYUŞTURUCULAR’’’ belediyelerce yasa dışı temin edilip, yetkisiz görevlilere verilerek hayvanların yakalanması için kullandırılmaktadır. Aynı zamanda uyuşturucularla ilgili özel kanunlara tabi olan narkotik uyuşturucuların yetkisiz belediye görevlilerince uygulanması sonucu hem hayvanlar ölmekte hem de İş Güvenliği Yasası ihlal edilmektedir. Sokaklarda bırakılan, hayvanlara isabet ettirilemeyen uyuşturucu şırıngalar ile toplum sağlığı da tehlikeye atılmaktadır. Bu nedenle, ve ayrıca bakımevi olmayan hiç bir belediye yasa gereği olarak da hayvan toplamamalı, köyler, ilçeler ve tüm şehirden hayvanlar tek merkezden yönetilen,  Veteriner Hekimce dönemsel eğitime tabii BİRLİK EKİPLERİNCE toplanmalıdır. Gönüllülerle de işbirliği yapılmalıdır. Bu durum, belediyeler ve köylü vatandaşlarımızca hayvanların BAŞKA YERLERE atılmasını da büyük ölçüde önleyecektir. 

5.) VALİLİK tarafından yönetilecek BİRLİK kurulup. Tam Teşekküllü Bakımevi Oluşturulmalı: "Uzun Vadeli Stratejiler"Birlik nezdinde oluşturulacak bakımevinin fiziki koşulları tıbbi, etik ve hayvanların etolojik ihtiyaçlarına uygun koşullarda olmalıdır. Bakımevi tam teşekkülü bir HAYVAN HASTANESİ olup, 7/24 Veteriner Hekim, tekniker, bakıcı ve yardımcı personel olmalıdır. Hayvan ambulansı alınmalıdır. Bakımevinin asgari birimi olarak oluşturulacak, hayvanların sürekli , sahiplendirilinceye kadar yaşatılabileceği ‘’doğal yaşam alanı’’ bugün pek belediyenin düştüğü yanlış olan sadece etrafı tellerle çevrili tarlalar olmayacaktır. Yönetmeliğin ön gördüğü, hayvanların insani, ahlaki biçimde yaşatılabileceği doğal yaşam alanları içinde oluşturulması gereken ÜNİTE MODELLERİNİ ayrı bir ek RAPORDA, görsel örnekleri ile bilgilerinize sunuyoruz. 

6) BİRLİK BAKIMEVİ KURULANA KADAR YAPILMASI GEREKENLER-‘’ ACİL ÖNLEMLER’’:

Valilik Hayvan Hakları Komisyonu Oluşturulmalı.Başta Erzincan Belediyesi olmak üzere hiçbir belediye hayvan toplamayacak. BİRLİK BAKIMEVİ kurulana kadar sahipsiz hayvanlara yönelik tüm süreç ve uygulamalar Valilik koordinasyonunda oluşturulan ‘’Valilik Hayvan Hakları Komisyonu’’ tarafından yönetilmelidir. ( Bu komisyonun bir whatsapp iletişim hattı olmalıdır ) Bu komisyonda; İl Hayvanları Koruma Kurulundan sorumlu Sn Vali Yrd, Sn. Kaymakamlar, Yerel Yönetimlerden birer temsilci, köyler için İl Özel İdare Genel sekreteri, Haydi Polisleri, Tarım Müdürlüğü, DKMP, STK ve gönüllülerden oluşmalıdır. Bu komisyon, aynı zamanda BİRLİK çalışmaları için de STK ve ilgili KAMU KURUMLARI işbirliğinde bir ön hazırlık komisyonu olacaktır. Komisyon tarafından aşağıdaki hususlar karara bağlanıp, her bir konuda hızlıca harekete geçilmelidir. 

a.) Tam Teşekküllü Klinik, Hayvan Hastanesinden Hizmet Alımı: Erzincan Belediyesi ve İl Özel İdare tarafından ACİLEN, hasta, trafik kazalı, yaralı, acil tedavi gereken hayvanların tedavi ve operasyonları için şehirde tam teşekküllü, 7/24 hizmet veren bir hayvan hastanesi veya klinikten ve ayrıca Erzurum fakülteden HİZMET ALIMI yapılması sağlanmalıdır. Tüm Belediyelerin 7/24 TEDAVİ HİZMETİ vermesi, İçişleri Bakanlığı 11172 Sy. E.13498 sy. Genelgelerde yer alan yasal zorunluluktur. Yasaların bağlayıcılığından da öte acı çeken bir hayvanın acilen tedaviye ulaştırılması tüm yerel yönetimlerin insani, vicdani sorumluluğudur. Mevcut durumda Erzincan da belediyelerce hiçbir tedavi hizmeti sağlanmadığından, hasta, yaralı, trafik kazalı hayvanlar belediyelerin görev ihmali ile acı ve eziyet içinde kaderine terk edilmekte, bir çoğu da saatlerce kıvranarak işkenceli ölümlere mahkum edilmektedir. Köylerdeki hayvanların durumu da aynıdır.. 

b) Mobil Veterinerlik Hizmeti ( MOBİ VET): İl Özel İdare ve Erzincan Belediyesi işbirliğinde tüm şehir ve köylerde hizmet verecek, sadece basit tedavi ve aşılama için ACİLEN asgari 3 tane MOBİ VET- MOBİL VETERİNERLİK ARACI ALINMASI sağlanmalıdır. ( Bir nevi tıbbi donanımlı hayvan ambulansı) .. İhtiyaca göre sayı artırılmalıdır. Bakımevi kurulana kadar, sokaklardaki ve köylerdeki tüm hayvanlar hergün bu araçla dolaşacak Veteriner Hekimce aşılanmalı, basit tedaviler de yapılmalıdır. Aşılama için görevlendirilecek Veteriner hekim için Tarım Müdürlüğü ve Veteriner Hekimler Odası ile işbirliği yapılmalıdır. Mobil Vet. STK ve gönüllüler işbirliğinde çalışmalıdır. Hasta, yaralı bulunan hayvanlar, hizmet alımı yapılan kliniklere nakil edilmelidir.Takip için komisyonda STK lara bilgi verilmeli. 

c) HAYVANLARIN BESLENMESİ ve TOPLUM FARKINDALIĞI: Sokaklardaki ve KÖYLERDEKİ hayvanların mama ve hayvanların yemesine elverişli tüketim fazlası gıdalar ile her gün düzenli olarak beslenmesi sağlanmalıdır.. İçişleri Bakanlığı 11172 sayılı ve ayrıca 7486 sy Genelgeler gereği olarak da ; Valilik ve Kaymakamlıklar koordinasyonunda, İl Özel İdare, Belediyeler, STK lar ve gönüllü vatandaşlar işbirliğinde besleme grupları oluşturulmalı, gönüllülerin besleme noktalarına mama ve gıda desteği verilmeli, belediyelerce araba ve şöför tahsis edilerek gıda işi yapan tüm işyerlerinden ve hertürlü gıda kuruluşlarından tüketim fazlası gıdalar ile artan yemekler toplanıp ve kuru mama desteği sağlanıp sokak ve köylerde bulunan tüm hayvanların beslenmesi GÖNÜLLÜ İŞBİRLİĞİNDE sağlanmalıdır. Unutulmalıdır ki aç hayvan insan peşinde koşar.. Hem hayvanların aç susuz kalmaması için hem de şikayetler ve toplumsal sorunlar olmaması için hayvanların ( bir noktada değil) bulundukları her yere, her gün besleme yapılması çok büyük önem taşımaktadır. Besleme noktası sayısı az olursa, tüm hayvanların o odağa toplanacağı ve hayvanlar arasında kavgalar, yaralanmalar olacağı ve bu durumda hem hayvanlar için hem de toplumsal sorunlar oluşabileceği bilinmelidir. İL ÖZEL İDARE tarafından köylerdeki hayvanlar için mama alımı yapılmalı. Muhtarlar aracılığı ile her köyde beslemeler yapılmalıdır. Ayrıca, kış mevsiminde yiyecek bulamayan yaban hayvanları için de DKMP ekiplerince besleme yapılması gerekmektedir. MAMA ALIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN ÖNEMLİ BİR HUSUS: Çoğu mama komisyoncuları, mama ihalelerinde düşük fiyat verip, ihaleyi alıp, daha sonra belediyeler için firmalardan özel olarak içinde ne olduğu belli olmayan, hayvanların yemedikleri ÇÖPLÜ KÜSPE MAMA ürettirip belediyelere satmaktadır. Bu ahlaki ve vicdani sınırları zorlayan uygulamaya karşı önlem olarak MAMA ALIM İHALE ŞARTNAMESİNE, Belediye veya İdare için ayrı mama üretilmeden, aracı kurumların girmemesi için, ihaleye ancak “kendi fabrikası olup veya kendi markası ile mama üreten ve piyasaya kendi markası ile mama veren firmaların” girebileceği, piyasada satılan mamalardan teklif verilmesi ve sadece tahlil değil, “hayvanlar mamayı yemedikleri taktirde İADE şartının İHALE şartnamesine KOŞUL OLARAK konması gerekmektedir. Hayvan besleme grupları da Valilik Hayvan Hakları komisyonuna bağlı olmalıdır. Böylelikle BİRLİK BAKIMEVİ KURULANA KADAR, hayvanların ilçe, köy vb bulundukları yerlerde düzenli olarak beslenmeleri, aşılanmaları, basit tedavileri (mobil vet) sağlanacaktır. Kurumlar işbirliğinde yapılan bu çalışmalar ile hem toplumda hayvanların devlet korumasında olduğu görülecek ve hayvanlara yönelik farkındalıklar ile toplumun merhamet duyguları da olgunlaşacaktır. 

d) Şehirdeki Sivil Toplum Kuruluşuna Valilik Koordinasyonda Geçici Alan Tahsisi: Birlik nezdinde bakımevi oluşturuluncaya kadar, Erzincan da bulunan ve geçmiş dönemde Valilik işbirliğinde çok başarılı çalışmalar yapmış olan şehrinizdeki derneğe, yine VALİLİK işbirliğinde çalışabilecek bir alan tahsis edilmelidir. Buraya çok acele ekte görsel örneklerini sunduğumuz ÜNİTELERDEN konulup, ilçe ve beldelerde mağdur, korunmaya muhtaç vb hayvanların bu alanda dernek ve gönüllüler işbirliğinde bakımları sağlanmalıdır. Veteriner Hekim ve yardımcı personel, mama desteği de sağlanarak basit tedaviler de burada yapılabilmeli, birlik bakımevi kuruluncaya kadar süreç, bu şekilde sorunsuz biçimde yönetilmelidir. 

7 ) KEDİLER için ‘’’KEDİ KISIRLAŞTIRMA ve TEDAVİ ÜNİTESİ’’KEDİLER için GÖNÜLLÜ VATANDAŞLARIN KOLAYCA ulaşacakları MERKEZİ bir yerde ‘’KEDİ KISIRLAŞTIRMA Ünitesi’’ kurulması çözümdür. Kediler de kısırlaştırılmadığı için, kontrolsüz olarak çoğalmakta, bu artış hem şikayetlere sebep olmakta hem de bu hayvanlarla ilgilenen gönüllülerin tedavi-bakım-besleme ve kısırlaştırma gücünü zorlamaktadır. Sokağındaki 2 kediye mama veren bir gönüllü 1 yıla kalmadan 30-40 kedi ile baş başa kalmaktadır. Sayı hızla artmaya devam etmektedir. Belediye ekiplerinin KEDİLERİ YAKALAMASI çok zordur. Bir kediyi sadece onu besleyen gönüllüsü yakalar. Eğer gönüllülerin kolayca ulaşacakları merkezi yerlerde KEDİ KISIRLAŞTIRMA ÜNİTESİ olursa, gönüllü vatandaşlar beslediği kediyi kolayca yakalar, merkeze getirir, kısırlaştırma sonrası da (operasyon yaraları kapanana kadar bakımını evinde yapmak şartıyla) kendisi alarak iyileştikten sonra sokağına bırakır. Ayrıca, Mobil Vet. Araçları ile kediler de aşılanmalı ve basit tedavileri yapılmalıdır. 

KEDİ SIĞINMA EVİ: sokakta hayatını idama ettiremeyecek engelli, anneli – annesiz yavru ve bakıma muhtaç kediler için etolojik ihtiyaçlarına uygun koşullarda üstü kapalı, etrafı teller ile çevrili, içinde kapalı – açık bahçeli alanı olan, ısıtma sistemli GEÇİCİ KEDİ SIĞINMA EVİ yapılmalıdır. Buradaki hayvanlar , Veteriner Hekim ve gönüllü kontrolünde olmalıdır.. Sokakta hayatını idame ettiremeyen, bakıma muhtaç kediler, gönüllüler işbirliğinde sahiplendirme süreçlerine kadar burada koruma altında bakılmalıdırlar. Sokaklardaki kediler içinde sığınabilecekleri kedi evleri yapılmalıdır.



Yorumlar
* Bu e-posta internet sitesinde yayınlanmayacaktır.