İstanbul Hayvan Hakları Platformu ve Hayfed Hayvan Haklarını Koruma Federasyonu olarak Yalçın Açıkel, Hilmiye Ergene, Kevser Özcan, Özlem Mersin ve HayFed Bşk. Nihal Kasa’nın katıldığı toplantıda GOP’ta Sahipsiz Hayvanlara Yönelik Uygulamalara ilişkin Sorun/Çözüm ve Taleplerimizi görüşerek Durum Tespit Raporu sunduk.
Sayın belediye başkan yardımcısı kendisine sunduğumuz Durum Tespit Raporundaki tüm taleplerimizi olumlu karşıladı. Sürecin en hızlı şekilde ilerlemesi konusunda işbirliği ve iletişimimiz devam edecek...
HayFed- Hayvan Haklarını Koruma Federasyonu
GOP BELEDİYESİ DURUM TESPİT RAPORU ÖZETİ:✏️✏️
Gaziosmanpaşa Belediyesince kendi bakımevinde yılda 4500 kedi, 4500 köpek kısırlaştırıldığı takdirde ilçede iki yıl içinde sokak hayvanı üremesi tamamen kontrol alınacaktır.
Mevcut durumda, Belediyenin bir bakımevi olmasına rağmen, basit tedaviler dışında kısırlaştırma ve tedaviler için hayvanlar kilometrelerce uzaklıktaki İBB Bakımevlerine yollanmaktadır. Bakımevi yılda 4000 hayvan kısırlaştırma yapma kapasitesine sahipken, İBB de sadece sınırlı sayıda 300-400 civarında kısırlaştırılıyor, bu sayılar ile şimdiye değin sokak hayvanı üremesini kontrol altına alınamadı, böyle giderse alınması da mümkün değildir. Bakımevi, mesai saati sonrası ve tatil günleri 7/24 çalışması gerekirken sadece mesai saatleri içinde açık.
Mevcut durumda, bakımevinde tedavisi devam etmekte olan kanamalı, serumlu, antibiyotik tedavisi gören hayvanlar mesai sonrası ekip bulunmadığından BAKIM VE TEDAVİLERİ YAPILMAYARAK ve sokaklardaki trafik kazalı, ACİL MÜDEHALE ile TEDAVİ sağlanması gereken YARALI hayvanlar da mesai sonrası Veteriner hekim ve ekip bulunmadığından saatlerce bekletilerek ve bir çoğu acı içinde can vererek kilometrelerce uzaklıktaki Büyükşehir Bakımevine yollanmaktadır.
ÇÖZÜM ve TALEPLER:✏️✏️
☑️1.Mevcut durumda Sağlık İşleri Müdürlüğüne bağlı olan Veterinerlik bu birimden ayrılarak Veteriner İşleri Müdürlüğü kurulmalıdır.
☑️2. Kısırlaştırmalar için İBB den HİZMET ALIMI sonlandırılmalıdır. İBB nin ilçe belediyelerine desteği, hayvanlar İbb Bakımevlerine giderek değil, İBB nin ekip ve ekipman desteği ile ilçelere gelerek destek vermesi sağlanmalıdır. Belediyenin kilometrelerce uzaklıktaki İBB Bakımevlerine üstelik çözüm getirmeyen kısırlaştırma sayıları için her gün hayvan götürüp- getirmesi mazot, zaman kaybı ve personel işgücü açısından tam bir kayıptır. Mevcut bakımevinde sadece köpekler kısırlaştırılmalı, yılda çok rahat asgari 4500 köpeğin, ilçe bakımevinde kısırlaştırılması sağlanmalıdır.
☑️3. Bakımevinde norm kadro olarak CT PZR da çalışmak koşulu ile 6 veteriner hekim, 6 veteriner teknikeri, 22 bakıcı olması gereklidir. Bunun yanında toplama besleme ve diğer yardımcı hizmet ekipleri de yeterli sayıda alınmalıdır. 2 ambulans ve 3 adet hayvan toplama aracı ve ekip sağlanmalı, ambulansta da mutlaka veteriner hekim veya teknisyen bulunmalıdır..
☑️4. Mevcut Bakımevi fiziksel olarak düzenlemeli ve eksikler giderilmelidir.
☑️5. Acil, yaralı ve hasta hayvanlar ve bakımevinde tedavisi devam etmekte olan hayvanlar için tatil günleri ve mesai sonrası 7/24 Veteriner hekim, Veteriner teknikeri, bakıcı, ve yardımcı personeller ile ekip bulundurulmalıdır. Teşhise için ekipman ve Ekip olmadan müdahale ve tedavi yapılamaz. Hafta sonları da hayvanlar tatile çıkmayacakları !! için yani sayıları, hizmet ve tedavileri aynen devam edeceği için, gerek görevli ve gerekse veteriner olarak hizmet tam zamanlı ve aynı sayıda olarak devam etmelidir. . Bakımevine 24 saat internetten takip edilebilir kameralar konmalıdır.
☑️6. KEDİ KISIRLAŞTIRMA ve TEDAVİLERİ mevcut bakımevinden ayrılmalıdır. Zaten kapasitesi hem kedi hem de köpek kısırlaştırma ve TEDAVİ için yeterli değildir.
İLÇEDE MERKEZİ bir yerde TIBBİ, ETİK koşullarda prefabrik ’’KEDİ KISIRLAŞTIRMA ve TEDAVİ ÜNİTESİ’’ kurulmalıdır. Kedi ÜNİTESİNE 3 veteriner hekim 3 Tekniker ve 3 bakıcı alınması gereklidir. Kedi evinin de 7/24 çalışması gereklidir. BU Merkezde kısırlaştırmalar yanısıra tedaviler de yapılmalıdır. Böylelikle kedi yakalamada toplum desteği sağlanarak yılda minumum 4500 kedi kısırlaştırılıp, kedilerin üremesi hızla kontrol altına alınacaktır. Kedi KISIRLAŞTIRMA ve TEDAVİ ÜNİTESİNE bitişik nizamda , sokakta hayatını idama ettiremeyecek engelli, anneli – annesiz yavru ve bakıma muhtaç kediler için etolojik ihtiyaçlarına uygun koşullarda KEDİ SIĞINMA EVİ yapılmalı. Buradaki hayvanlar , Veteriner Hekim ve gönüllü kontrolünde olmalıdır.
☑️7. Hayvanların "toplamadan, bakımevine alınıp, kısırlaştırılıp, sahiplendirilmesi ve alındığı yere bırakılmasına, bırakıldığı yerde beslenmesi " gibi tüm çalışmalarda, belediyeler gönüllüler ile iletişim halinde çalışması yasa gereğidir. Belediye bütün bu aşamalarda gönüllüler ile iletişim halinde çalışmalıdır.
☑️8. HAYVANLARIN BESLENMESİ ve TOPLUM FARKINDALIĞA YÖNELİK ÇALIŞMALAR: Hayvanların yemediği küspe-çöp mamalar, markasız olarak belediyeye özel mama üreten firmalardan alınmamalıdır. MAMA ALIM İHALE ŞARTNAMESİNE , Belediyeler için ayrı mama üretilmeden, aracı kurumların girmemesi için, ihaleye ancak “kendi fabrikası olup veya kendi markası ile mama üreten ve piyasaya kendi markası ile mama veren firmaların” girebileceği, piyasada satılan mamalardan belediyeye teklif verilmesi ve “hayvanlar mamayı yemedikleri taktirde İADE şartının İHALE şartnamesine KOŞUL OLARAK konması gerekmektedir.
Belediye gönüllülerin besleme noktalarına mama desteği vermeli, araba ve şöför tahsis ederek işyerlerinden ve hertürlü gıda kuruluşlarından tüketim fazlası gıdalar ile artık yemekler toplanıp ve kuru mama desteği ile sahipsiz hayvanların beslenmesi GÖNÜLLÜ İŞBİRLİĞİNDE sağlanmalıdır. Parklar ve uygun yerlere tabelalı suluklar konmalı, daha fazla YASAL UYARI AFİŞLERİ yapılmalı, kediler için kedi beslenme ve sığınma evleri yapılmalıdır..
Bu süreçte İstanbul Veteriner Hekimler Odası ve gönüllü, STK lar ile iletişim içinde çalışılması da büyük önem taşımaktadır.