28 Mar
26 Şubat 2018 Tarihli Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin 5 MART 2025 TARİHLİ Yönetmelik ile değişen ve eklenen maddelere ilişkin KARŞILAŞTIRMALI ve AÇIKLAMALI BİLGİ

26 Şubat 2018 Tarihli Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin 5 MART 2025 TARİHLİ Yönetmelik ile değişen ve eklenen maddelere ilişkin KARŞILAŞTIRMALI ve AÇIKLAMALI BİLGİ


Düzenlemeyle yapılan Değişiklikler :

1-) Hayvan Barınağı Tanımı Güncellendi:

“Hayvan barınağı” yerine “hayvan bakımevi” ifadesi getirildi. Alındığı ortama bırakılır ifadesi kaldırılarak sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı yer ifadesi eklendi. Bakımevlerinin bakanlıktan izin alarak faaliyet göstermesi şart..

2.) Sahipli Hayvan Tanımlarında Değişiklik Yapıldı:

3.) Sahipsiz hayvan tanımını evcil hayvanlar olarak değiştirdi.

4-)Özel Hayvan Yaşamevleri Tanımlandı:Bakanlıktan izin almak suretiyle gerçek veya tüzel kişiler tarafından kurulacak özel hayvan yaşamevlerine yasal çerçeve getirildi. Bu yerlerin kapasite sınırlaması olacak ve sahiplendirme yapılamayacak.

5)  Tarım Müdürlüğü Veteriner Hekimlerine ilaveten belediye Veteriner Hekimleri de yetkilendirilmiş oldu. 

6-) Sahiplendirme ve Kayıt Süreleri önceden 30 günken , 15 gün olarak kısaltıldı:

7-)Mikroçip Uygulama Alanları Genişletildi:

8-)Özel hayvan yaşamevleri sahiplendikleri hayvanların kaybolması veya ölmesi durumunda il/ilçe müdürlüklerine bildirim yapmak zorunda olacak. İzin verilen sayı ile sınırlı olmak suretiyle ve kayıt altında olan hayvanları barındırabilecek.Bu hayvanların bakım, beslenmesinden sorumlu olup, terk edemez, SAHİPLENDİREMEZLER.(!)

9) Ev Hayvanlarının Kayıt ve Ölüm Bildirimlerinde il/ilçe Tarım Müdürlükleri yanısıra belediye Veteriner hekimleri de yetkilendirildi.10) Tüm Kedi ve Köpekler İçin Kimliklendirme Zorunluluğu:31 Aralık 2025’e kadar tüm kedi ve köpek sahipleri hayvanlarını kimliklendirip bakanlık sistemine kaydettirmekle yükümlü 


================================

5 Mart 2025 Tarihli Kimliklendirme Yönetmeliğinde Değişen Maddeler, Karşılaştırma ve Açıklamalı

1) 26/02/2018 Tarihli Yönetmelik - 5 Mart 2025 Tarihli Değişiklik İlgili Madde: 4. Madde (d) Bendi 2018 Yönetmeliği: “(d) Hayvan barınağı: Hayvanların sahiplendirilinceye veya alındığı ortama geri bırakılıncaya kadar rehabilite edildiği ve bu süre içerisinde geçici olarak barındırıldığı tesisi.” 5 Mart 2025 Değişikliği: “(d) Hayvan bakımevi: Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan, hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği tesisi.

”AÇIKLAMA:  Hayvan Barınağı Tanımı Güncellendi:“Hayvan barınağı” yerine “hayvan bakımevi” ifadesi getirildi. Alındığı ortama bırakılır ifadesi kaldırılarak sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı yer ifadesi eklendi. Bakımevlerinin bakanlıktan izin alarak faaliyet göstermesi şart..

=====================

2) 22 Nisan 2022 Değişikliği - 5 Mart 2025 Değişikliği İlgili Madde: 4. Madde (k) Bendi2022 Yönetmeliği: “(k) Sahipli hayvan: Ev, işyeri, arazi ve benzeri sınırlar içinde gerçek ya da tüzel kişilik tarafından kontrolü sağlanan ya da doğrudan denetimi altında tutulan evcil hayvanları.”5 Mart 2025 Değişikliği: “(k) Sahipli hayvan: Bir kişi, kuruluş, kurum ya da tüzel kişilik tarafından sahiplenilen, bakımı, aşıları, periyodik sağlık kontrolleri yapılan ve Bakanlık veri tabanına kaydedilen ev hayvanları.

AÇIKLAMA: 2. Sahipli Hayvan Tanımlarında Değişiklik Yapıldı:Sahipli hayvan tanımı genişletildi; artık sahiplenilen hayvanların bakım, aşı ve sağlık kontrollerinin yapılıp bakanlık veri tabanına kaydedilmesi gerekiyor. Sahipsiz hayvanların tanımı ise “sahipli hayvanlar dışında kalan evcil hayvanlar” olarak düzenlendi.

=====================

3) 2018 Yönetmeliği - 5 Mart 2025 Değişikliği İlgili Madde: 4. Madde (l) Bendi2018 Yönetmeliği: “(l) Sahipsiz hayvan: Barınacak yeri olmayan veya sahibinin ya da koruyucusunun ev ve arazisinin sınırları dışında bulunan ve herhangi bir sahip veya koruyucunun kontrolü ya da doğrudan denetimi altında bulunmayan evcil hayvanları.”5 Mart 2025 Değişikliği: “(l) Sahipsiz hayvan: 3. Sahipli hayvanlar dışında kalan evcil hayvanları.

”AÇIKLAMA: Sahipsiz hayvan tanımını evcil hayvanlar olarak değiştirdi.

=========================

4) Yetkili Veteriner Hekim Tanımında Değişiklik İlgili Madde: 4. Madde (o) Bendi22 Nisan 2022 Değişikliği: “(o) Yetkili veteriner hekim: Resmî veteriner hekimi veya Bakanlık tarafından yetki verilen serbest veteriner hekimi.” 5 Mart 2025 Değişikliği: “(o) Yetkili veteriner hekim: Resmî veteriner hekimi, Bakanlık tarafından yetki verilen sorumlu veteriner hekim.”

AÇIKLAMA: 5 Mart 2025 itibariyle, çip ve kayıt işlemlerini sadece Tarım Müdürlükleri değil, belediye veteriner hekimleri de yapabilecek.Önceden ''Resmi Veteriner Hekim'' olarak ifade edilen Tarım Müdürlüğü Veteriner Hekimlerine ilaveten ''sorumlu Veteriner'' ibaresi eklenerek çipleme ve kayıt altına alma, sahiplendirmeden belediye Veteriner Hekimleri de yetkilendirilmiş oldu. ==================

5.) 5 MART 2025 TARİHLİ DEĞİŞİKLİK İLE AŞAĞIDAKİ (ö) ve (p) BENDLERİ EKLENDİ. (ö) Özel hayvan yaşamevi: Bakanlıktan izin alınmak suretiyle gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerince kurulan ve hayvanların barındırıldığı tesisleri. (p) Sorumlu veteriner hekim: Hayvan bakımevlerinde ilgili mevzuatta belirlenmiş hizmetleri ve sorumlulukları yerine getiren veteriner hekimi.

AÇIKLAMA: Özel Hayvan Yaşamevleri Tanımlandı:Bakanlıktan izin almak suretiyle gerçek veya tüzel kişiler tarafından kurulacak özel hayvan yaşamevlerine yasal çerçeve getirildi. Bu yerlerin kapasite sınırlaması olacak ve izinsiz sahiplendirme yapılamayacak.Bakımevlerinde görevli Veteriner Hekimleri kimliklendirmeden de 'sorumlu veteriner hekim'' olarak burada tarif ediyor.

6.) 5 MART 2025 TARİHLİ DEĞİŞİKLİK İLE 2. MADDEYE AŞAĞIDAKİ (4) ve (5) FIKRALARI EKLENDİ. 5 MART 2025 TARİHLİ DEĞİŞİKLİK İLE EKLENDİ: (5) Yerel yönetim; gerçek veya tüzel kişiler ile özel hayvan yaşamevleri tarafından, hayvan bakımevlerinden sahiplenilen kedi ve köpeklerin, sorumlu veteriner hekim tarafından Bakanlık kayıt sistemine kaydedilmesi ve hayvan pasaportunun oluşturulmasıyla yetkili, görevli ve sorumludur.

AÇIKLAMA:Belediyelerin sorumlu Veteriner hekimleri, sahiplendirdikleri hayvanların kimliklendirilmesini ve kayıtlarını yapmakla yükümlü hale getirildi.  5 MART 2025 TARİHLİ DEĞİŞİKLİK İLE EKLENDİ: (6) Özel hayvan yaşamevi; hayvan bakımevlerinden sahiplendikleri ev hayvanlarının ölüm ve kayıp bilgilerini il/ilçe müdürlüğüne süresi içerisinde bildirmekle sorumlu ve yükümlüdür. Özel hayvan yaşamevi sahibi bu Yönetmelikte yer alan yükümlülüklerini yerine getirmemesinden, eksik ya da hatalı vermiş olduğu beyanları nedeniyle oluşacak tüm olumsuzluk ve hatalardan sorumludur. Özel hayvan yaşamevi sahipleri ev hayvanlarının her türlü bakım ve beslenmesinden sorumlu olup, ev hayvanlarını terk edemezler, sahiplendiremezler ve özel hayvan yaşamevinde Bakanlıktan alınan izinde yer alan kapasitenin üzerinde ev hayvanı barındıramazlar.”

AÇIKLAMA: Özel hayvan yaşamevleri ise sahiplendikleri hayvanların kaybolması veya ölmesi durumunda il/ilçe müdürlüklerine bildirim yapmak zorunda olacak. İzin verilen sayı ile sınırlı olmak suretiyle ve kayıt altında olan hayvanları barındırabilecek.Bu hayvanların bakım, beslenmesinden sorumlu olup, terk edemez, SAHİPLENDİREMEZLER.(!)

======================

7)  5 MART 2025 tarihli DEĞİŞİKLİK ile Yönetmeliğin 9. Maddesinin 6. fıkrası şöyle değişti.:2018 Yönetmeliği: “Mikroçip, iki skapula arasına veya sol tarafta boynun kulağa yakın kısmına deri altına uygulanır.”5 Mart 2025 Değişikliği: “Mikroçip, iki skapula arasına veya sol tarafta boynun kulağa yakın kısmına deri altına, omurga hastalıklarına genetik yatkınlığı olan ırklarda ise sağ arka bacak, sol arka bacak veya sternum bölgesi deri altına da uygulanır.”

AÇIKLAMA: Mikroçip Uygulama Alanları Genişletildi:Önceden sadece iki skapula (kürek kemikleri) arasına yerleştirilen çipler artık genetik yatkınlığı olan hayvanlarda arka bacak veya sternum bölgesine de uygulanabilecek.

========================

8.) 5 MART 2025 tarihli DEĞİŞİKLİK ile Yönetmeliğin 2022 tarihli değişen 12. Maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değişti. İKİNCİ FIKRA - 22 Nisan 2022 DEĞİŞİKLİK: (2) Sahipsiz hayvanların hayvan barınakları tarafından gerçek veya tüzel kişiliklere verilmesi halinde sahipsiz hayvan edinme formu ve varsa hayvanın sağlık karnesi ile sahiplendirme tarihinden itibaren en geç otuz gün içerisinde il/ilçe müdürlüklerine başvurulur. Resmî veteriner hekim tarafından hayvan için yeni pasaport düzenlenir ve veri tabanına kaydedilir. Gerektiğinde, Bakanlık ev hayvanı sahibinden ek bilgi ve belge talep edebilir. İKİNCİ FIKRA- 5 MART 2025 TARİHLİ DEĞİŞİKLİK : “(2) Sahipsiz hayvanların hayvan bakımevleri tarafından gerçek veya tüzel kişilikler ile özel hayvan yaşamevlerine verilmesi halinde bu hayvanlar hakkında sahipsiz hayvan edinme formu düzenlenerek yerel yönetimlerde görevli yetkili veteriner hekim tarafından, sahiplendirme tarihinden itibaren en geç on gün içerisinde yeni pasaport düzenlenir ve veri tabanına kaydedilir. Gerektiğinde, Bakanlık ev hayvanı sahibinden ek bilgi ve belge talep edebilir.

AÇIKLAMA: Sahiplendirme ve Kayıt Süreleri Kısaltıldı:Önceden hayvan sahiplenme sonrası kayıt süresi 30 gün iken, 5 Mart 2025 değişikliğiyle bu süre 10 gün olarak güncellendi.Sahipsiz hayvanların hayvan bakımevleri tarafından gerçek veya tüzel kişilikler ile özel hayvan yaşamevlerine verilmesi halinde bu hayvanlar hakkında sahipsiz hayvan edinme formu düzenlenerek yerel yönetimlerde görevli yetkili veteriner hekim tarafından, sahiplendirme tarihinden itibaren en geç on gün içerisinde yeni pasaport düzenlenir ve veri tabanına kaydedilir.

==========================

ÜÇÜNCÜ FIKRA- 22 Nisan 2022 DEĞİŞİKLİK: (3) Kayıtlı ev hayvanlarının ölümü halinde otuz gün içerisinde, kaybolması halinde yedi gün içerisinde ev hayvanı sahibi durumu il/ilçe müdürlüğüne ya da Bakanlıkça yetki verilmiş kurum/kuruluş, gerçek veya tüzel kişilere bildirir. Yetkili veteriner hekim tarafından ev hayvanının durumu veri tabanına işlenir.”ÜÇÜNCÜ FIKRA - 5 MART 2025 TARİHLİ DEĞİŞİKLİK : (3) Kayıtlı ev hayvanlarının ölümü halinde otuz gün içerisinde, kaybolması halinde yedi gün içerisinde ev hayvanı sahibi durumu il/ilçe müdürlüğüne ya da Bakanlıkça yetki verilmiş kurum/kuruluş, gerçek veya tüzel kişilere bildirir. Yetkili veteriner hekim tarafından veya il/ilçe müdürlüğünde görevli veteriner sağlık teknisyeni/veteriner sağlık teknikeri tarafından ev hayvanının durumu veri tabanına işlenir.”

AÇIKLAMA: Ev Hayvanlarının Kayıt ve Ölüm Bildirimlerinde il/ilçe Tarım Müdürlükleri yanısıra belediye Veteriner hekimleri de yetkilendirildi.

===========================

9.) 5 MART 2025 TARİHLİ DEĞİŞİKLİK İLE 5. MADDEYE BU 2. FIKRA EKLENDİ:“(2) Tüm kedi ve köpek sahipleri, il/ilçe müdürlüğüne ya da Bakanlıkça yetki verilen kurum/kuruluş, gerçek veya tüzel kişilere Ek-1’de yer alan Beyanname ile başvuru yaparak her yaştaki hayvanlarını en geç 31/12/2025 tarihine kadar kimliklendirerek kayıt altına aldırmakla yükümlüdür.”

AÇIKLAMA: Tüm Kedi ve Köpekler İçin Kimliklendirme Zorunluluğu:31 Aralık 2025’e kadar tüm kedi ve köpek sahipleri hayvanlarını kimliklendirip bakanlık sistemine kaydettirmekle yükümlü olacak.

Yorumlar
* Bu e-posta internet sitesinde yayınlanmayacaktır.